Blog » Your Natural Life

Blijf op de hoogte!
Category filter:AllAfvallenBeautyBewegenDarmklachtenDiabetes type 2DinerDiversenGuilty pleasuresHormonale aandoeningenHuidklachtenLunchMedicijnenOnderzoekOntbijtOntspanningOvergangPraktijknieuwsReceptenSaladesSoepenStress en burn-outUncategorizedVoeding & LifestyleZiektebeelden
No more posts

ynl-10-1280x720.png

Smoothie met Bessen en Kokos

Ingrediënten:
– 1 kop bevroren bessen (bosbessen, frambozen, aardbeien)
– 1 banaan (voor natuurlijke zoetheid)
– 1 kop ongezoete kokosmelk (zorg ervoor dat er geen toegevoegde suikers of verdikkingsmiddelen in zitten)
– 1 eetlepel kokosolie (voor gezonde vetten)
– 1/2 kop jonge spinazie of boerenkool (voor extra voedingsstoffen, optioneel)
– 1/2 theelepel vanille-extract
– 1 eetlepel collageenpoeder (voor extra eiwitten, optioneel)

Bereiden:

 • Schil de banaan en zorg ervoor dat de bevroren bessen klaar zijn om te gebruiken. Als je verse bessen gebruikt, voeg dan een paar ijsblokjes toe voor een koude smoothie.
 • Voeg alle ingrediënten toe aan een blender: de bevroren bessen, de banaan, de kokosmelk, de kokosolie, de groene bladgroenten (indien gebruikt), het vanille-extract (indien gebruikt), en het collageenpoeder (indien gebruikt).
 • Blend op hoge snelheid totdat alles goed gemengd en glad is. Voeg indien nodig meer kokosmelk toe om de gewenste consistentie te bereiken.
 • Proef de smoothie en voeg indien gewenst meer banaan toe voor extra zoetheid of meer kokosmelk voor een dunnere consistentie.
 • Giet de smoothie in een glas en serveer onmiddellijk. Je kunt de smoothie ook garneren met een paar extra bessen of een snufje kokosrasp.

Deze smoothie is voedzaam, vullend en volledig in lijn met de richtlijnen van het AIP dieet. Geniet ervan als ontbijt, tussendoortje of zelfs als een gezond dessert!


ynl-8-1280x720.png

Trage schildklier: medicatie is niet altijd nodig

Ik krijg regelmatig mensen in de praktijk die gediagnosticeerd zijn met een trage schildklier. Vaak zijn ze al op medicatie gezet. Terwijl een holistische behandeling er vaak voor kan zorgen dat dit orgaantje weer op gang komt en het dus niet altijd nodig is levenslang aan de medicatie te gaan. Eenmaal aan de pillen is het echter vaak lastig om er weer vanaf te komen. Het kan dus zeker zinvol zijn om eerst te kijken of je schildklier met voedings- en leefstijlaanpassingen en supplementen, weer op gang wil komen.

Een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende schildklierhormonen produceert. Dit kan leiden tot een reeks symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename, haaruitval, depressie en vaak hebben mensen het constant koud. De traditionele behandeling omvat vaak medicatie, maar er zijn ook natuurlijke benaderingen die sommige mensen verkiezen. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen.

Wat is Hypothyreoïdie?
De schildklier is een vlindervormige klier in de hals die hormonen produceert die de stofwisseling regelen. Bij hypothyreoïdie produceert de schildklier onvoldoende van deze hormonen, wat kan leiden tot een vertraging van diverse lichaamsfuncties. Veelvoorkomende symptomen zijn:

– Vermoeidheid en zwakte
– Gewichtstoename
– Koude intolerantie
– Droge huid en haar
– Depressie en geheugenproblemen

Traditionele Behandeling: Medicatiegebruik
De meest voorgeschreven behandeling voor hypothyreoïdie is synthetisch schildklierhormoon, zoals levothyroxine. Dit medicijn vervangt de ontbrekende schildklierhormonen en helpt de symptomen te verminderen.

Voordelen van medicatie
– Effectiviteit: Synthetisch schildklierhormoon is effectief in het normaliseren van schildklierhormoonspiegels bij de meeste patiënten.
– Snelle verlichting: Veel mensen ervaren een significante verbetering van hun symptomen binnen enkele weken.
– Bewezen werking: Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat de effectiviteit en veiligheid van schildkliermedicatie ondersteunt.

Nadelen van medicatie:
– Bijwerkingen: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren zoals hartkloppingen, slapeloosheid en osteoporose bij langdurig gebruik van hoge doseringen.

– Effectiviteit: in de praktijk zie ik regelmatig mensen waar de medicatie weliswaar gezorgd heeft voor goede bloedwaarden, maar die ervaren nog steeds de klachten van een trage schildklier
– Levenslange afhankelijkheid: Voor de meeste mensen is medicatie een levenslange verplichting

Natuurlijke Behandelingen
Naast medicatie kiezen sommige mensen voor natuurlijke behandelingen om hun schildklierfunctie te ondersteunen. Dit kan bestaan uit dieetveranderingen, supplementen en levensstijlaanpassingen. Daarnaast is het altijd altijd naar de samenhang tussen de diverse hormonale groepen te kijken. Alle hormonen werken als een soort orkest met elkaar samen, maar als er een paar vals gaan spelen, raakt de boel uit balans.

Voordelen van natuurlijke behandelingen:
– Holistische benadering: Natuurlijke behandelingen richten zich vaak op het hele lichaam en kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid, er wordt gekeken naar de oorzaak van de vertraagde schildklier
– Minder bijwerkingen: Veel natuurlijke remedies hebben minder kans op bijwerkingen in vergelijking met synthetische medicatie.
– Empowerment: Het kiezen van natuurlijke behandelingen kan mensen een gevoel van controle geven over hun gezondheid.

Nadelen van natuurlijke behandelingen:
– Gebrek aan wetenschappelijk bewijs: Niet alle natuurlijke behandelingen zijn wetenschappelijk onderbouwd, waardoor de effectiviteit onduidelijk kan zijn.
– Langzamere resultaten: Het kan langer duren voordat natuurlijke behandelingen effect hebben, wat frustrerend kan zijn voor mensen die snelle verlichting zoeken of geen zin hebben om leefstijlaanpassingen door te voeren.

Natuurlijke benaderingen zijn:

1. Dieet: Voeding speelt een cruciale rol bij de gezondheid van de schildklier. Het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium, selenium en zink kan gunstig zijn.
– Jodium: Zeewier, zeevruchten en zuivelproducten.
– Selenium: Paranoten (max. 3 per dag!), tonijn en eieren.
– Zink: Runderlever, pompoenpitten en kikkererwten.

Ook het weglaten van bepaalde voeding kan helpen, het AIP-dieet is in eerste instantie vrij strikt maar kan mensen wel helpen om van hun klachten af te komen en de schildklier te reguleren. Na een bepaalde periode worden voedingsmiddelen geherintroduceerd om weer tot een volwaardig voedingspatroon te komen.

2. Kruiden en supplementen: Sommige kruiden en supplementen kunnen de schildklierfunctie ondersteunen, zoals ashwagandha en kelp. Het is belangrijk om deze onder begeleiding van een professional te gebruiken. Let op: Ashwagandha mag niet in combinatie met schildklier-medicatie gebruikt worden

3. Stressmanagement: Stress kan de schildklierfunctie beïnvloeden. Technieken zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen. Ook de overgangsperiode kan ervoor zorgen dat de schildklier vertraagt, dan is het belangrijk ook naar de geslachtshormonen te kijken.

4. Levensstijlaanpassingen: Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het vermijden van toxines zoals zware metalen kunnen bijdragen aan een gezonde schildklier.

Of je nu kiest voor medicatie, natuurlijke behandelingen of een combinatie van beide, het belangrijkste is om een aanpak te vinden die voor jou werkt en je helpt om je beste leven te leiden.

Als hormontherapeut kan ik samen met jou kijken wat we met voeding, suppletie en leefstijlaanpassingen kunnen bereiken.


aardbeitaart.jpg

Recept aardbeien-ontbijttaart

Deze taart is zo gezond dat je hem prima als ontbijt kunt nuttigen!

Nodig: bakvorm 24 cm

Eerste laag: bodem

 • 2 cups amandelen of amandelmeel
 • 12 dadels, ontpit
 • 1/2 cup gemalen kokos
 • Sap van 1/2 citroen

Meng alles en druk in de bakvorm

Tweede laag: vulling

 • 3 cups rauwe cashewnoten
 • 3/4 cup citroensap
 • 1/2 cup rauwe honing of erythrytol 4 el
 • 3/4 cup gesmolten kokosolie
 • 1 tl vanille extract
 • Terrasana Coconut Whipping cream

Meng alles en giet over de bodem. Zet alles in de koelkast om op te stijven

Derde laag, de topping:

8 – 9 middel grote aardbeien in plakjes

1 el rauwe honing om over de taart te smeren als je hem uit de koelkast haalt, aftoppen met de aardbeien

 

Recept: Sckinnutrition

 


girl-3340383_640.jpg

Afvallen tijdens de overgang

De overgang is voor veel vrouwen wel een beetje een periode waar ze niet naar uitkijken. De verhalen over een jarenlange nare overgang zijn bij iedereen bekend.

De wisselende hormonen zorgen voor onzekerheid, lichamelijke klachten als opvliegers, zweten, somberheid, vergeetachtigheid, korte lontjes en niet te vergeten de gevreesde kilo’s die eraan lijken te vliegen. Sommige vrouwen betitelen zichzelf als: af en toe wordt ik een heks! Het hoort echter niet zo te zijn. Yes, het is letterlijk een overgangsperiode en eigenlijk een mooi moment van bezinning. Om te kijken van wat wil IK nu eigenlijk met het 2e deel van mijn leven.

Vrouwen zorgen vaak voor een gezin, hun ouders, hun omgeving, proberen ook de perfecte werknemer en vriendin te zijn en onderaan de to-do-list is er misschien nog wat tijd voor henzelf. Kortom alle ballen in de lucht houden. Tijdens de overgang wordt dit vaak allemaal wat teveel en moet je de kaarten eigenlijk opnieuw schudden en jezelf op de eerste plaats gaan zetten.

Over alle aspecten van de overgang heb ik al eens wat blogs geschreven, maar nu gaan we het vooral over die vervelende kilo’s hebben, die vooral op onze buik en billen gaan zitten.

Want hoe komt dat nu?

 • stijging van het hormoon oestrogeen, zorgt voor meer vetopslag
 • afname van het hormoon progesteron zorgt voor een relatief te hoog oestrogeen en dat we minder lekker in ons vel zitten, de stemming kan wisselen en prikkelbaarheid en onrust kan toenemen
 • insuline: als we ons minder goed voelen, neigen we meer naar suikerrijk troostvoedsel, glucose stijgt in het bloed en insuline gaat mee, dit is ook een vetopslag hormoon
 • de stofwisseling vertraagt, waardoor we minder calorieën verbranden
 • vaak bewegen we juist wat minder in deze fase en verliezen we spiermassa. Hoe meer spiermassa echter, hoe meer calorieën je verbrandt in rust
 • als de fase komt dat oestrogeen juist gaat afnemen, nemen de vetcellen in onze buik een deel van de oestrogeenproductie over van de andere geslachtshormonen, en daarom dus vetopslag op je buik
 • Tijdens de overgang kan de schildklier wat vertragen, wat ook zorgt voor een trager metabolisme en aankomen in gewicht, haaruitval, droge huid en vergeetachtigheid

Wat kan je eraan doen?

Allereerst is het goed om deze levensfase te omarmen en te accepteren dat het er is. Het is een mooi moment om andere keuzes te maken en wat meer voor jezelf te kiezen. Wil je misschien wat minder werken zodat je wat meer tijd hebt voor jezelf? En durf je misschien wat vaker hulp te vragen, zodat niet alles op jou neerkomt? Je grenzen aangeven kan heel fijn zijn en letterlijk ademruimte geven.

Als je heftige overgangsklachten hebt, die je belemmeren in je dagelijkse leven, laat je niet wijsmaken dat dit er nu eenmaal bij hoort. Er worden voor het gemak heel veel klachten en ongemakken toegeschreven aan de overgang en menopauze. In combinatie met stress kan het een pittige periode zijn, maar het is wel belangrijk te onderscheiden wat overgangsklachten zijn en wat daar buiten valt.

Stress is overigens een belangrijk punt. Als de stresshormonen uit balans zijn, beïnvloedt dat ook alle andere hormonen. De schildklier kan gaan vertragen, insuline stijgt en er kan een progesterontekort ontstaan. Je overgangsklachten kunnen daardoor heftiger worden en het lichaam ziet stresshantering als prioriteit nummer één. De geslachtshormonen zijn even niet zo belangrijk op dat moment. Want stress is overleven, een zogenaamde fight-flight-freeze situatie. Het klinkt voor veel vrouwen krom, maar in plaats van het hormoontherapie, kan je dan beter denken aan het werken aan je stress. Ontspanning. Rust. Tijd voor jezelf. Als het lichaam en het brein tot rust komen, kunnen de geslachtshormonen ook weer wat meer in balans komen.

Hormonale therapie kan voor veel vrouwen uiteindelijk wel een oplossing zijn, in mijn ogen pas als al het andere geen resultaat biedt, want hiermee onderdruk je de klachten zonder de oorzaken aan te pakken.

Wat kan je zelf doen?

 • Eet vers & onbewerkt en zorg voor 1-1,5 gr eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit zijn de bouwstoffen van onze hormonen en weefsels en ze verzadigen, dus dat zorgt voor minder snaaien
 • Beperk suikers, snelle koolhydraten en alcohol
 • Eet 400-500 gram groenten en 2 stuks fruit per dag, vooral de kruisbloemige groenten zijn belangrijk
 • Wees niet bang om vetten te eten, die hebben we zeker ook nodig, kies voor roomboter, olijfolie, omega 3 vetzuren en kokosolie in je menu
 • Beweeg: wandelen is prima. Goed voor de stemming, niet te belastend en daar kan je ook heel goed mee afvallen. Bouw het op en wandel stevig door. Zoek een wandelmaatje!
 • Zorg dat je goed slaapt, lees hier alle tips voor een gezonde slaap
 • Beperk stress. Kijk wat bij je past: yoga, meditatie, boek lezen, rustige muziek, grounden, in de natuur zijn, wandelen, fietsen, even niksen
 • Zorg dat je vitamine D en K niveau’s op orde zijn, heel belangrijk voor de weerstand, hormonale balans en ter voorkoming van osteoporose

Basis suppletie

Een aantal stoffen halen we moeilijk uit onze voeding maar zijn wel belangrijk voor onze basisgezondheid en balans tijdens de overgang:

Tijdens het Hormonen-in-balans-programma zetten we naast uitgebreide vragenlijsten een hormoonspeekseltest in om te achterhalen welke hormonen uit balans zijn zodat je met een advies op maat aan de slag kunt om de boel weer in balans te krijgen. Interesse? Boek dan een Gratis Kennismakingsgesprek.

 

 

 

 

 

 

 

 


YNL-5-1280x720.png

Zo kom je van het Prikkelbaar Darm Syndroom af

Misschien herken jij dit ook, je hebt al jaren last van je buik. Je bent er een aantal keren voor naar de huisarts geweest, je kreeg zakjes met vezels of andere middelen, maar dat hielp op den duur niet of je wilde niet de rest van je leven aan de zakjes. Misschien ben je doorgestuurd om je darmen te laten onderzoeken en kwam daar niets uit. Je kreeg de diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom én de melding dat daar niets aan te doen is.

En zo kan het gebeuren dat ik mensen in mijn praktijk krijg die misschien al 20 of 30 jaar last van hun buik hebben. Ze dachten dat het nu eenmaal ben hen hoorde, totdat het zo erg werd, dat ze bijna niet de deur uit durfden omdat ze niet zeker wisten of op de plek van bestemming wel een toilet in de buurt was. Of omdat ze zo vaak obstipatie hadden dat ze bijna niets meer durfden te eten, bang wat voor klachten het zou gevent. Echt zorgeloos genieten van eten zit er vaak niet meer in en inmiddels wordt er een beperkt dieet gehanteerd waardoor ze ook veel tekorten oplopen.

Er zijn een aantal vormen van PDS: IBS-C met constipatie, IBS-D met diarree en IBS-U (unknown, dus onbekend)

Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je het hier de rest van je leven mee moet doen en ja hoor, aan Prikkelbaar Darm Syndrroom kan je echt wel wat doen!

Hoe pakken we dat aan?

In de praktijk lopen we helemaal na wat de oorzaak kan zijn van jouw prikkelbare darmen en gaan de spijsvertering van mond tot kont optimaliseren om ervoor te zorgen dat er rust in de buik komt en je weer kunt genieten van voeding.

Hoe gaan we te werk?

 1. Allereerst is het belangrijk om te checken of je vertering wel goed verloopt. Dat begint al in de mond, je slokdarm en maag hebben ook een belangrijke functie. Zo is het heel belangrijk dat je spijsverteringsenzymen aanmaakt,  je maagzuur zuur genoeg is en je galblaas goed kan functioneren (of misschien heb je die niet meer)
 2. Maagzuur is een verhaal apart. Veel mensen die bij mij in de praktijk komen, gebruiken al jaren maagzuurremmers. De vraag is waarom en of je ze nog wel nodig hebt. Want het gebruik van deze medicatie maakt je maagzuur minder zuur, dat kan zuurbranden onderdrukken maar haalt niet de oorzaak weg. Bovendien zijn de klachten die je ervaart van maagzuur tekort, hetzelfde als die van maagzuur teveel. De huisarts gaat vaak uit van maagzuur te veel. Als je dan eigenlijk een tekort hebt, gaat de medicatie averechts werken. Door te onderzoeken of het nu maagzuur tekort of teveel is, kan je er op de juiste manier aan werken. Soms zijn ze voorgeschreven als “beschermer” i.v.m. medicatiegebruik, in dat geval bestaan er ook natuurlijke alternatieven zonder bijwerkingen
 3. Het volgende orgaan met een belangrijke functie in de vertering is de alvleesklier ofwel pancreas. Dit orgaan staat erom bekend dat het insuline kan aanmaken, maar een andere belangrijke functie is spijsverteringsenzymen aanmaken voor de vertering van het voedsel. Als dit orgaan dus niet goed functioneert, zit er ook een kink in de kabel van de vertering en kan dat zorgen voor darmklachten.
 4. De lever en de galblaas hebben vele belangrijke functies waarvan o.a. de aanmaak van gal en opslag van gal. Mensen die hun galblaas niet meer hebben, kunnen op dezen duur spijsverteringsklachten krijgen, vooral in de vetvertering. Als je lever/galblaas niet goed functioneren kan je last krijgen van pijn rechts onder de ribben of tussen de schouderbladen, misselijkheid, afkeer van voeding, ruikende adem, huidklachten als acne, psoriasis, eczeem, hoofdpijn en migraine en pijn in de nek aan de linkerkant.
 5. Tot slot gaan we kijken of jij wel in een ontspannen toestand kan eten. Want heb je stress of ben je te actief en is je sympathische zenuwstelsel actief, dan kan het lichaam niet zo goed spijs verteren. Ben je bijv. gewend in 10 minuten tijd te eten, terwijl je op je telefoon kijkt en amper tijd hebt om te genieten van wat je eet, dan gaat er iets niet goed.

Als we dan in kaart hebben gebracht waar in de spijsverteringsroute de problemen zitten, kunnen we aan de slag met:

 • Aanpassen van de voeding en irriterende voedingsmiddelen vermijden
 • Stimuleren van de enzymen en spijsverteringssappen
 • Optimaliseren van de maagfunctie
 • Indien nodig gescheiden eten: koolhydraten scheiden van eiwitten
 • Zorgen dat een goede darmbeweging weer op gang komt (sneller of juist langzamer)
 • Eventuele disbalans in de darmen oplossen door aanpassen van voeding en aangepaste suppletie
 • Indien nodig een tijdelijk eliminatiedieet

Als alles zo op een rijtje staat, lijkt het een  heel programma maar ik zie ook regelmatig dat een aantal eenvoudige aanpassingen in voeding plus een ondersteunend supplement al verlichting kunnen bieden.

Ligt het moeilijker dan dat, dan kunnen we testen doen en aanvragen via het laboratorium om meer inzicht te krijgen in jouw klachten: maagzuurtest, test op de heliobacter Pylori, ontlastingsonderzoeken, functiecheck van de alvleesklier etc.

Wil jij nu ook eindelijk wel eens rust in je buik, dit zijn mijn 7 tips om zelf mee te beginnen:

 1. Sport voor het eten en niet na het eten of laat er minstens 2 uur tussen. Na het eten wil jouw lichaam spijs verteren en niet bewegen. Een actieve toestand maakt dat de vertering onderbroken wordt. Digest & Rest!
 2. Eet een week of 8 lactose- en glutenvrij om te kijken wat dat voor je doet, beperk rauwkost, kolen en peulvruchten
 3. Eet regelmatig en bij voorkeur 3 goede maaltijden
 4. Eet in ontspannen toestand en met andere mensen als dat kan, gewoon aan tafel, neem de tijd en kauw zorgvuldig
 5. Beperk de vetinname tot ongeveer 50 gram per dag als je niet goed reageert op vetten
 6. Eet voldoende vezels, 30 gram (vrouwen) tot 40 gram (mannen) per dag. Bouw het wel rustig op, anders kan je juist meer klachten krijgen. Geeft het eten van meer vezels direct klachten na de maaltijd? Misschien heb je dan wel SIBO
 7. Beperk pikante kruiden en pas op met ui en knoflook

Helpen deze tips niet voldoende? Dan is het tijd om verder te kijken. Laboratoriumonderzoek doen kan veel inzicht geven in de oorzaak van jouw PDS. Aanvullende supplementen en een tijdelijk eliminatiedieet kunnen ingezet worden. Doe dit wel onder begeleiding anders kan het voor chronische PDS zorgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


yoghurtsnack.jpg

Bevroren yoghurt aardbeien snack

We hebben allemaal af en toe behoefte aan iets lekkers. Het is zo simpel en lekker om gezond te snacken, dat je die suikermeuk uit de supermarkt niet meer nodig hebt.

Dit is easy peasy. Nodig:

 • 500 gr Griekse Yoghurt
 • Doosje aardbeien of ander fruit naar keuze
 • Reep pure chocolade 85%

Maken:

 • Doe de yoghurt op een vel bakpapier op een bakplaat of platte schaal en verdeel gelijkmatig
 • Doe het fruit er verspreid op en druk er een beet je in
 • Smelt wat chocolade en druppel dit er overheen naar smaak
 • Zet het minimaal 3 uur in de vriezer
 • Breek het in stukken en geniet er lekker van, wat over is in stukken bewaren in de vriezer in een afsluitbare bak

Ook lekker voor de zomer want het is net yoghurtijs.

 


ybk-1-1280x720.png

Dit is de reden dat jij niet afvalt

Afvallen, voor wie is het geen issue. Helaas is overgewicht een epidemie. De inzichten over hoe je het beste kan afvallen zijn voor de meeste mensen inmiddels als een bos waar je de bomen niet meer kunt vinden.

Ook voor mij is het lang een strijd geweest. Ondanks al mijn kennis. Want wéten en ook dóen wat moet, dat is niet altijd even gemakkelijk. Binnenkort ga ik mijn route naar een gezond gewicht met jullie delen via Instagram dus volg mij daar vooral :-)

Want wat is nu goed?

 • Calorieën tellen?
 • Meer bewegen en minder eten?
 • Koolhydraat arm of ketogeen?
 • Alleen plantaardig eten?
 • De hormonen in balans brengen?
 • Ozempic slikken?
 • Supplementen slikken?

Allereerst is elke mens anders en wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Vanuit mijn orthomoleculaire achtergrond is mijn ervaring dat onbewerkte voeding in de juiste macro-verhouding (koolhydraten, vetten en eiwitten) DE manier. Als je dat goed doet, komen je hormonen in balans en wordt je lichaam in staat gesteld VET te verbranden. En dat is wat je wilt, dat opgeslagen vetrolletje moet weg en niet te vergeten het buikvet rond je organen, want dat is echt heel ongezond en een bron van ontsteking en daarmee de oorzaak van vele welvaartsaandoeningen. Dan helpt beweging uiteraard ook, ontspanning, goede slaap en mindset: ik noem het zelfzorg.

Deze manier is erop gericht om met name het hormoon insuline in balans te krijgen. Als insuline te hoog is, sla je vet op en ga je niet afvallen. Daarnaast beïnvloedt insuline onze andere hormonen, die van honger en verzadiging, onze geslachtshormonen, stresshormonen en de schildklier. Als één of meer van die hormoon groepen uit balans zijn, raken de anderen ook verstoord en ga je óók niet afvallen. Die hormonen spelen dus een belangrijke rol. Maar ook… darmgezondheid. Want onze darmbewoners hebben ook e.e.a. te vertellen over onze hormonen en die beestjes in je buik kunnen ook bepalen of je verzadigd kan raken, voedingsstoffen wel op kunt nemen en nog veel meer.

Daarmee valt calorieën tellen voor mij af, want te weinig calorieën vertragen de schildklier (waardoor deze methode op den duur averechts werkt), zorgen voor spierafbraak (hoe meer spiermassa, hoe meer je verbrandt in rust) en het laat mensen minder gezond eten omdat het uitgangspunt niet is gezond eten maar laag calorisch, wat niet perse gezond is. Dan wordt er gekozen voor voeding die weinig puntjes ofwel calorieën oplevert (denk aan light-producten) zodat je dan toch dat stuk taart kan eten binnen je calorie doel van de dag of iets anders ongezonds. Nog maar niet te spreken over het feit dat je dan dagelijks moet bijhouden wat je eet. Steeds meer onderzoek laat zien dat deze methode uiteindelijk leidt tot het bekende jojo-effect en niet tot blijvend gewichtsverlies. Je houdt het niet lang vol zodat je uiteindelijk altijd teleurgesteld bent.

En eigenlijk alle bovenstaande opties vallen af behalve dus die van hormonen in balans brengen. Want alsjeblief GEEN Ozempic.

Maar nu zijn er nieuwe inzichten

Insuline speelt ook hier de hoofdrol. Insuline is dus belangrijk als je wilt afvallen maar zeker ook voor mensen met diabetes. En daar is een overlap aan problemen. Want Diabetes type II is ook een welvaartziekte die inmiddels epidemische vormen aanneemt. Ik zie kinderen in de praktijk met (pre)diabetes tot mijn verdriet.

Wat is er nu nieuw: de rol van onze lever

Want hoe komt het toch dat mensen die overgewicht hebben problemen krijgen op den duur met een vervette lever, type 2-diabetes en op het einde zelfs Alzheimer. Of hart- en vaatziekten, nierproblemen en zelfs oogproblemen. Zoals hierboven te lezen, insuline speelt hier een enorm belangrijk rol. De overmatige productie aan insuline bij mensen met overgewicht kan gerelateerd zijn aan te veel glucose in het bloed maar dit is zeker niet bij iedereen het geval.

Wat kan de reden zijn dat je lichaam meer insuline produceert terwijl er geen sprake is van een te hoge bloedsuiker?
Langzamerhand wordt het steeds duidelijker dat het overgewicht niet altijd EERST veroorzaakt wordt door teveel eten en te weinig bewegen. Het overgewicht is vaak een consequentie van een reactie op schade aan een bepaald orgaan. Het beste voorbeeld is schade aan de lever. Als mensen langzamerhand vergiftigen, dan leidt dit mogelijkerwijs tot schade aan de lever (alles gaat door dit zogenaamde ‘stille’ orgaan). De lever reageert hierop met het vrijmaken van pakketjes informatie over schade. Daarnaast wordt in de lever een stof geproduceerd die specifieke zenuwuiteinden prikkelt. Die zenuwuiteinden communiceren via een zenuw met de hersenen en induceren een reactie richting de alvleesklier, het orgaan wat insuline produceert. Daar activeren ze ALLEEN cellen die insuline produceren. Die insuline komt aan op de lever en kan daar gebruikt worden als reparatie-hormoon. Lukt dit dan is de verhoging van het hormoon insuline van korte duur.

Het probleem ontstaat als de schade aan de lever niet op tijd gerepareerd wordt. Dan is dit een proces wat chronisch wordt en leidt tot een chronisch teveel aan insuline. Hierdoor kan het lichaam vervetten, los van voedingsinname.

Nu wordt het meteen duidelijk waarom veel diëten niet werken, de oplossing ligt namelijk bij een groep mensen in het voorkomen van verdere vergiftiging en het repareren van de lever.

Hoe komt het dan dan onze lever niet goed functioneert en gerepareerd moet worden?

Het wordt steeds duidelijker dat we als mens omgeven zijn door giftige stoffen. Het valt niet mee de blootstelling eraan te vermijden. Denk aan recreatieplassen waar een veel te hoog PFAS-gehalte wordt gemeten, gebruik van verzorgingsproducten met hormoon verstorende en voor onze lever giftige stoffen, pannen met Teflon, microplastics in voeding en verzorging, toegenomen medicatie gebruik, onzuiver water, milieuvervuiling, groente en fruit die bespoten is met pesticiden, grote hoeveelheden voeding in de supermarkt die ons lichaam niet herkent als voeding, luchtvervuiling, vervuilende industrie in je omgeving, vergiftige grond, gebruik van glyfosaat op de gewassen die we uiteindelijk op ons bord hebben, chemische schoonmaakmiddelen etc. Ik kan nog wel even doorgaan, maar je wordt er niet vrolijk van.

Het goede nieuws is dat je deels wel invloed hebt op giftige stoffen in je omgeving:
 • eet vers en onbewerkt, liefst biologisch
 • neem een moestuin of kas in je tuin
 • kies natuurlijke verzorging voor je lichaam zonder meuk
 • gebruik de natuurlijke schoonmaakmiddelen die je grootmoeder ook gebruikte
 • drink gezuiverd en voldoende water
 • zorg dat je afvalt op de juiste manier, zodat je opgeslagen vet gaat verbranden en daarmee ook opgeslagen gifstoffen afvoert uit de vetcellen
 • detox je lichaam regelmatig mild maar doe geen intense detoxkuren en bij voorkeur onder begeleiding
 • ga naar de sauna
 • beweeg dagelijks
 • gebruik een bodybrush om je lymfesysteem te ondersteunen
 • kies voor pannen zonder meuk, roestvrijstaal of Greenpan bijvoorbeeld
 • gebruik zo min mogelijk zelfzorg en voorgeschreven medicatie als het kan, een paracetamolletje is vrij verkrijgbaar maar voor onze lever is het troep
Wat kan je dus doen als het jou ondanks al je pogingen niet lukt om af te vallen?

In de praktijk kunnen we met jou nalopen:

 • Hoe het is met jouw hormonale status
 • Glucose- insuline- en leverwaarden checken
 • Of jij in een dusdanig vergiftigde omgeving leeft dat jouw lever het probleem kan zijn
 • Of jouw voedingspatroon in orde is en je lichaam in staat stelt vet te verbranden
 • Kortom: wat zijn de factoren die jouw belemmeren om af te vallen

Gelukkig zie ik in de praktijk al regelmatig dat mensen die eigenlijk niet kwamen om af te vallen, blij verrast zijn dat ze toch al gauw 5 kilo of meer verliezen als bijkomend voordeel alleen al door vers en onbewerkt te gaan eten en beter voor zichtzelf te zorgen.

Afvallen is moeilijk maar jij kan het ook! Als je maar de voor jou van toepassing zijnde acties onderneemt om je lichaam in staat te stellen gewicht te verliezen.

 

 

 


ynl-3-1280x720.png

Recept ontbijtkoek

Vroeger was ik zo gek op ontbijtkoek. En voordat ik in dit vak rolde en nog geloofde wat Sonja Bakker zei, at ik daar dus ook veel van. Lekker met boter, gezond tussendoortje toch? Nou nee, als het roomboter is, is dat het enige wat er gezond aan is, maar verder is het eerste ingrediënt op de het etiket glucose-fructosestroop. Het heeft dezelfde werking als suiker, alleen kan je lichaam het niet gebruiken voor energie, omdat je lever dit niet goed kan afbreken. Als je veel glucose-fructosestroop eet, het zit veel in bewerkte voeding, dan kan dit leiden tot een vervette lever.

Dit lekkere recept is een gezonde variant van ontbijtkoek, glutenvrij en met veel eiwit, gezond vet en laag in koolhydraten.

Ingrediënten:

 • 60 gr appelvezels
 • 60 gr lijnzaad
 • 20 gr boekweitvlokken
 • 200 gr kwark of sojayoghurt
 • 3 eieren
 • 40 gr plantaardig eiwitpoeder
 • 10 gr kaneel of koekkruiden
 • snufje Himalaya zout of Keltisch zeezout
 • stevia naar smaak
 • 2 el notenolie
 • 16 gr wijnsteenbakpoeder

Bereiden:

 • Verwarm de oven op 160 graden
 • Mix alles door elkaar en doe het in een cakevorm of broodvorm (invetten of bakpapier gebruiken)
 • Bak 60 minuten en check met een prikker of het gaar is

Eet smakelijk!

 

 


ynl-2-1280x720.png

Leven volgens je biologische klok

Ons lichaam heeft een inwendige klok. Ons systeem is gevoelig voor licht en donker, temperatuur, tijd en energie. Door te leven volgens onze biologische klok kunnen we ons hormonale systeem bijvoorbeeld ondersteunen. In de tijd dat er nog geen kunstlicht was, verwarming, airco en ook geen overmatig gebruik van schermen met blauw licht, leefde de mens volgens die klok. Werd het schemerig, dan ging je slapen, werd het licht dan werd je vanzelf wakker. We noemen het ons circadiaanse ritme.

Ik ga je uitleggen hoe het werkt én wat je kan doen om je biologische klok te herstellen.

Een circadiaans ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt (Latijn: circa = rond, dies = dag). Men spreekt ook wel van een 24-uursritme of bij dieren van een slaap-waakritme.

Waar zit die klok?

Deze klok bevindt zich in de hypothalamus, een gebied in de hersenen, en heet SCN (Supra Chiasmatische Nuclei). Deze masterklok is rechtstreeks verbonden met het netvlies in onze ogen en bevindt zich ook in de buurt van onze ogen. Maar ook onze organen hebben een klok, onze hormonen werken volgens een bepaalde klok, onze darmen, eigenlijk ons hele lichaam.

orgaanklok 504x488 1

De zogenoemde perifere klokken, zijn afhankelijk van energie die binnenkomt – bijvoorbeeld uit voedsel – en energie die wordt verbruikt – zoals door beweging. We kunnen deze diverse klokken resetten door licht en verandering van omgeving. Bijvoorbeeld als je op reis gaat en naar een andere tijdzone vliegt. Deze biologische klok zorgt ervoor dat je ’s ochtends als je wakker wordt, want in de ochtend wordt er cortisol aangemaakt en dat je weer kan gaan slapen als het donker wordt, doordat er melatonine wordt aangemaakt.

Welke factoren kunnen je biologische kok verstoren?

 • Wisselende werktijden en nachtdiensten
 • Reizen naar een andere tijdzone
 • Beeldschermen/blauw licht
 • Eten
 • Licht en donker

Er zijn meer dan 100 lichaamsfuncties die onder invloed staan van je biologische klok.

Cortisol en melatonine

Cortisol kennen we als ons stresshormoon. Maar als we geen wekker zouden hebben, zou dit hormoon ons onder invloed van licht wakker maken. Cortisol is in de avond het laagst en in de ochtend op z’n hoogst. We noemen dit een CAR (Cortisol Awakening Response). De tegenhanger is melatonine. Dit is ons slaaphormoon. Melatonine is in de ochtend op z’n laagst en in de avond/nacht op z’n hoogst. Het is heel belangrijk dat deze 2 in harmonie zijn met elkaar.

Wat gebeurt er als je klok niet gelijk loopt?

 • Slaapproblemen
 • Lage energie levels
 • Een verstoorde spijsvertering; obstipatie
 • Gewichtstoename
 • Verstoorde hormoonhuishouding
 • Verminderde afweer

5 tips om je biologische klok te herstellen

De rust, regelmaat en reinheid die oma hanteerde zijn toch wel van belang! Met deze tips ben je al heel goed bezig:

 • Hou een regelmatig ritme aan en sta elke dag op dezelfde tijd op, ga elke dag op dezelfde tijd naar bed. Ook in het weekend. Als je het eenmaal gewend bent, wil je niet anders meer.
 • Zorg dat je zoveel als mogelijk buiten bent. Zeker als je bijvoorbeeld werkt in een kantoor zonder daglicht, nachtdiensten draait of om andere redenen weinig daglicht ziet. Bij voorkeur ga je binnen het uur na zonsopgang even naar buiten. Een wandeling vóór het ontbijt is top, maar heb je daar geen tijd voor, loop een rondje door je tuin en neem meteen wat licht op in de ogen. Zet ook niet meteen een zonnebril op zo gauw je een straaltje zon ziet, het is goed voor onze aanmaak van vitamine D (ook wel een pro-hormoon genoemd) om regelmatig licht en zon te zien.
 • Beperk schermtijd, zeker in de avond. Het maakt ons brein actief en er wordt minder melatonine aangemaakt als je in de avond teveel blauw licht ziet. Gebruik eventueel een blauw-licht-bril.
 • Sport niet te intensief in de avond. Na de maaltijd: digest and rest. Als je na het avondeten gaat sporten, is de spijsvertering minder goed én je maakt bij intensief sporten adrenaline aan, wat er dan weer voor zorgt dat je actief wordt. Het kan het inslapen belemmeren. Een wandeling na het eten is prima.
 • Eet op regelmatige momenten, dat vindt onze spijsvertering ook fijn.

Herstel van onze biologische klok ofwel het circadiaanse ritme kan bijdragen bij een disbalans in de hormonen. Dus heb je veel last van PMS, onregelmatige cyclus, moeite om zwanger te raken, een nare overgangsperiode, schildklierklachten of een andere disbalans in je hormonen, dan is dit een mooie manier om meer balans te krijgen.

Voeding en leefstijl helpen daarbij maar met fytotherapie (kruiden) kan je vaak nog meer bereiken. Ga echter niet lukraak iets kopen, dan raak je soms verder van huis. Heb je hulp nodig? Dan ben je welkom in de praktijk.


girl-3047297_1280.jpg

Tekenen dat jouw hormonen uit balans zijn

Wij vrouwen hebben veel last van hormonale schommelingen. En die hormoontjes bepalen alles! Of je vrolijk bent, of je honger hebt of juist niet, of je af kan vallen, zwanger kan raken, een (regelmatige) cyclus hebt, je stress kan managen of compleet verandert in een heks in een bepaald deel van de maand.

Rondom puberteit, zwangerschap, overgang en menopauze schommelt de boel flink. En dat hoort ook zo te gaan. Waar veel vrouwen echter last van hebben zijn de onverklaarbare hormonale schommelingen die tussen deze periodes in voorkomen.

Dit zijn tekenen dat jouw hormonen uit balans zijn:

 • Vaak hoofdpijn of migraine
 • Verstoorde of uitblijvende menstruatiecyclus
 • Huidproblemen als eczeem/droge huid, acne of rosacea
 • Moeite met afvallen of aankomen, hoog vetpercentage
 • Opgeblazen buik of last van je darmen
 • Altijd koud of juist warm
 • Eetaanvallen
 • Je zelf niet zijn, de bekende heks
 • Niet zwanger kunnen raken
 • Haaruitval
 • Laag libido
 • Onrust en hypergevoel
 • Heftige overgangsklachten
 • Onverklaarbare moeheid en wisselende bloedsuikerspiegel

Wanneer moet je je nu zorgen maken? Sommige klachten horen er bij.

 • Als je in de puberteit zit, is het logisch dat de hormonen nog wat schommelen maar als je echt niet lekker in je vel zit moet je natuurlijk altijd hulp zoeken
 • Als je zwanger raakt komt er een andere balans in de hormonen, na de bevalling hoort dit op den duur weer in balans te komen, maar als dat niet gebeurt en je zit mentaal niet lekker in je vel, zoek dan hulp en laat het niet te lang aanlopen
 • De overgang/menopauze is een nieuwe periode in het leven van een vrouw. Het hoort echter géén living hell te zijn. Te veel klachten worden doorgaans toegeschreven aan de overgang, terwijl die daar niet perse bij horen
 • Mannen maken de penopauze door en tijdens deze periode zakt het testosteron. Dit kan best invloed hebben op de levenskwaliteit maar moet natuurlijk niet ervaren worden als een nare periode.

Heb je tussen deze hormonale periodes in last van je hormonen, blijf er dan ook zeker niet mee lopen en zoek hulp. Een orthomoleculair/hormoontherapeut kan je adviseren hoe je met voeding, leefstijl en indien nodig supplementen de boel weer in balans kunt krijgen.

Kan je wel wat hulp gebruiken, kijk dan eens naar het Hormonen-in-balans-programma incl. Hormoonspeekseltest. Nieuwsgierig of ik jou kan helpen? Boek dan eens een gratis kennismakingsgesprek.