Hormoontherapie

Vol in de kracht van je leven
Hormoontherapie

Laat je hormonen vóór je werken


Maak afspraak

post 03


MET HORMOONTHERAPIE  ALLE HORMONEN IN BALANS

Bij het woord hormonen denken we vaak vooral aan de geslachtshormonen, want die kunnen ons vrouwen soms vreselijk in de weg zitten. Maar ons hormonale stelsel omvat veel meer hormonen dan oestrogeen en progesteron.

Er zijn 3 denkbeeldige hormonale assen te benoemen: de geslachts-as, de schildklier-as en de stress-as. Al deze hormonen moeten op een bepaalde manier met elkaar samenwerken, maar dat gaat niet altijd goed. Vooral als de stress-as uit balans raakt, kunnen anderen hormonen ook klachten gaan geven.

De verschillende hormonale assen beïnvloeden elkaar.

Zo kan stress ervoor zorgen dat je schildklier gaat vertragen. Stress betekent immers overleven. En ons lichaam gaat altijd voor overleven op de eerste plaats. Het metabolisme is dan even minder belangrijk. Alle energie gaat naar stresshantering. Het gebeurt regelmatig dat mensen na een lange periode van stress moeten vaststellen dan ze wat kilo’s erbij hebben gekregen.

Stress kan er ook voor zorgen dat je niet zwanger kan raken. Als het lichaam in de overlevingsstand staat, is het niet het moment om je voort te planten.

Onze hormonen bepalen dus bijna alles. Het positieve nieuws is dat we zelf meer invloed hebben op onze hormonen dan we denken. Met voeding, beweging, stressmanagement en eventueel ondersteunende supplementen kan het leven een stuk aangenamer worden.

En vergeet niet dat er veel omgevingsstoffen zijn die ons hormonale stelsel ongemerkt negatief beïnvloeden.

Op het plaatje hieronder is schematisch weergegeven hoe de hypothalamus en de hypofyse, dit zijn hersengebieden, een hele belangrijke rol spelen in het aansturen van de bijnieren, de schildklier en onze geslachtsorganen.

HORMOONTHERAPIE

Welke klacht je ook hebt: ben je in de overgang en ervaar je veel klachten, heb je last van PMS, lukt het je niet om zwanger te raken, is je schildklier vertraagd, heb je huidklachten of heb je helemaal geen menstruatie meer als gevolg van PCOS?

Bij Your Natural Life gaan we zoeken naar de oorzaak van je klacht. Via een reguliere arts zal het probleem vaak onderdrukt worden door het voorschrijven van hormonale anticonceptie of iets dergelijks, maar dit kan de disbalans groter maken en andere klachten veroorzaken.

inner 3

Indien nodig kunnen we onderzoek doen. De hormoonspeekseltest bijvoorbeeld kan veel inzicht geven in de huidige hormonale stand van zaken. Daaruit kan blijken of je in de overgang bent, waarom een zwangerschap niet tot stand komt of dat bepaalde hormonen uit balans zijn, waardoor je bijvoorbeeld huidklachten hebt.

Een andere mogelijkheid is de neurotransmitter urinetest. Hierbij kan in kaart gebracht worden hoe het is met onze bijnieren (hormoon cortisol) en de neurotransmitters. Neurotransmitters zijn hormoonachtige stofjes van ons zenuwstelsel die bepalen of we ons gelukkig voelen of snel overprikkeld, of we een beetje kunnen slapen of constipatie hebben en of we ons kunnen concentreren, etc.

Elke klacht vraagt een behandeling op maat en deze krijg je ook bij Your Natural Life. Tijdens een uitgebreid intakegesprek brengen we de klachten in beeld en bepalen samen of er aanvullend onderzoek nodig is. Met alle beschikbare info uit het intakegesprek en eventuele uitslagen, wordt er voor jou een behandeladvies op maat uitgewerkt. Het advies wordt tijdens ons tweede consult besproken en toegelicht zodat je aan de slag kunt met de adviezen en werken aan een gezonde hormonale balans.

TARIEVEN

Een behandeltraject bestaat minimaal uit een intake (60 minuten), een uitgewerkt behandeladvies en een bespreekconsult (45 minuten). Dit kost bij elkaar € 200.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een deel van de consulten uit de aanvullende verzekering. Kijk op www.zorgwijzer.nl of jij in aanmerking komt voor vergoeding.


Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Meld je aan voor maandelijkse inspiratiemail en ontvang de allerbeste tips voor jouw gezondheid.

Je bent succesvol aangemeld