Haaruitval
Haaruitval is de nachtmerrie van heel veel mensen. Het is moeilijk te accepteren dat je haar langzaam aan of juist ineens uitvalt. De grote WAAROM vraag duikt dan op.
Er zijn vele oorzaken van haaruitval. In de meeste gevallen valt er echt wel iets aan te doen. Als mensen bij mij komen met deze klacht in de praktijk, gaan we uitzoek wat de OORZAAK is. In sommige gevallen kan ik niet helpen maar vaak zien ik op den duur weer een mooie haardos terug en blije mensen.
Omdat haaruitval best complex is, beschrijf ik hieronder de mogelijke oorzaken en oplossingen. Uiteraard is die voor iedereen anders omdat ook de oorzaak niet voor iedereen dezelfde is. Vind je dit allemaal te veel info, scroll dan gewoon naar beneden voor de PRAKTISCHE TIPS.
Haaruitval
Het uitvallen van haren is een normaal onderdeel van de haargroeicyclus. Men spreekt pas van haaruitval of haarverlies wanneer er te veel haar uitvalt en/of geen of te weinig nieuwe haren worden aangemaakt. De medische term daarvoor is alopecia. De meest voorkomende vorm van haaruitval is androgene alopecia, die gelinkt wordt aan een verstoorde activiteit van ‘mannelijke’ hormonen. Andere veel voorkomende vormen zijn auto-immuun haarverlies zoals alopecia areata, haaruitval bij huidziekten, haarverlies als gevolg van chemotherapie of bestraling, en stress-gerelateerd haarverlies. Het haar kan ook dunner, breekbaar, broos of dof worden of minder goed groeien door een gebrek aan voedingsstoffen, door bepaalde ziektebeelden, door het gebruik van medicijnen of door een slechte behandeling van het haar.
Men spreekt officieel van pathologische haaruitval of alopecia wanneer er meer dan 120 haren per dag uitvallen en/of wanneer er geen of te weinig nieuwe haren groeien. Haaruitval kan tijdelijk zijn, maar het kan ook onomkeerbaar zijn. Dat hangt af van het vermogen van het haarzakje om zich te regenereren en of er al dan niet littekenweefsel gevormd wordt.
Littekenvorming
Wanneer de haarzakjes vernietigd worden en zich niet meer kunnen regenereren, omdat ze vervangen worden door littekenweefsel (fibrose), spreekt men van alopecia cicatricialis of kaalheid door littekenvorming. In dat geval kan er op die plaatsen geen haar meer groeien en is het haarverlies onomkeerbaar. wanneer de haarzakjes niet vernietigd worden en zich nog kunnen regenereren, kan het haar weer opnieuw groeien zodra de oorzaken van de haaruitval weggenomen of behandeld zijn.
Vormen van alopecia
Er zijn verschillende vormen van alopecia, die ingedeeld worden op basis van hun belangrijkste (of meest bekende) oorzaak en of ze al dan niet gepaard gaan met littekenvorming. De meest voorkomende vormen van haaruitval zijn androgene alopecia, alopecia areata en diffuse alopecia. Dat zijn aandoeningen waarbij er aanzienlijk tijdelijk of permanent haarverlies is.
Androgene alopecia is gelinkt aan een verstoorde activiteit van mannelijke hormonen (androgenen). Het wordt ook wel mannelijke kaalheid genoemd, maar het komt ook heel veel voor bij vrouwen en het gaat ook niet alleen om androgenen.
Alopecia areata is een auto-immune of auto-inflammatoire ziekte, waarbij de haarzakjes beschadigd worden door het immuunsysteem. Er zijn ook verschillende andere auto-immuunziekten die gepaard gaan met haarverlies, vooral auto-immune huidziekten.
Diffuse alopecia is het uitdunnen van het haar als gevolg van stress, voedingstekorten, medicijngebruik, bepaalde ziektebeelden, extreme diëten, kanker, chemotherapie, bestraling, enz. Deze vorm zie ik het meest vaak in de praktijk en het goede nieuws is, dat daar vaak herstel kan plaatsvinden.
Hormonen, groeifactoren & ontstekingsfactoren
De haargroeicyclus wordt grotendeels geregeld door hormonen, groeifactoren en ontstekingsfactoren. De activiteit van die signaalstoffen wordt dan weer bepaald door omgevingsfactoren, zoals voeding, voedingsstoffen, leefstijl, toxische stoffen, medicijngebruik, stress, enz. Ook genetische factoren spelen een rol, maar omgevingsfactoren geven in de meeste gevallen de doorslag. Ze verminderen of versterken het effect van genetische factoren.
Verstoorde activiteit van hormonen
De haargroeicyclus en de structuur en gezondheid van de haarzakjes wordt mee geregeld door hormonen, voornamelijk door de zogenaamde mannelijke hormonen (androgenen): testosteron en dihydrotestosteron (DHT). Ook andere hormonen zoals oestrogeen, progesteron, prolactine, schildklierhormoon, melatonine en insuline beïnvloeden rechtstreeks of onrechtstreeks de haargroeicyclus en de activiteit van de haarzakjes.
Wanneer de activiteit van een of meerdere van deze hormonen verstoord is, kan dat de functie van de haarzakjes verstoren en tijdelijk of permanent haarverlies veroorzaken.
Ontsteking
Bij bijna alle vormen van alopecia wordt in en rond de haarzakjes te veel ontsteking waargenomen. Chronische ontsteking is een kenmerk van auto-immuniteit, allergie en alle andere vormen van ontstekingsziekten. Mensen met deze ziektebeelden hebben veel meer kans op haaruitval, niet alleen op alopecia areata (waarbij immuuncellen de haarzakjes aanvallen) maar ook op androgene alopecia (ontsteking verstoort de activiteit van alle hormonen) en haaruitval waar niet meteen een oorzaak voor gevonden wordt. Alle vormen van haaruitval hebben een gemeenschappelijk kenmerk, namelijk ontsteking.
Het aanpakken van alle oorzaken van overmatige of chronische ontsteking geeft de meeste kans op duurzame resultaten bij haaruitval.
Mogelijke oorzaken van chronische ontsteking |
|
Oxidatieve stress
Een van de belangrijkste oorzaken van ontsteking is oxidatieve stress, de beschadiging van cellen en onderdelen van cellen door vrije radicalen.
Oxidatieve stress op de hoofdhuid kan veroorzaakt worden door chemische stoffen in shampoo en haarverzorgingsproducten, haarverf, toxische stoffen, medicijnen, chemotherapie, een verstoorde huidflora, ontsteking, auto-immuniteit, oxidatie van vetzuren onder invloed van uv-straling (bij een gebrek aan antioxidanten en een verstoorde huidflora), chronische stress, een chronische hoge bloedsuikerspiegel of diabetes, enz.
Mogelijke oorzaken van oxidatieve stress in de haarzakjes |
|
De huidflora
De huid wordt bewoond door bacteriën, schimmels, virussen en mijten. Alle micro-organismen die op en in de huid leven worden samen het huidmicrobioom of de huidflora genoemd. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van de huid en regelen samen met immuuncellen en andere huidcellen de gezondheid en de functie van de huid. De interactie tussen de microben en de immuuncellen in de huid is essentieel voor de barrièrefunctie van de huid, voor de verdediging tegen ziekteverwekkers en voor het herstellen van beschadigde huid. Ze staan samen in voor de aanmaak van antioxidanten, ontstekingsremmende en antimicrobiële stoffen die de huid gezond houden.
De huidflora op het hoofd is anders dan die van het grootste deel van het lichaam, doordat de huid er vochtiger en minder zuur is en doordat de hoofdhuid door het haar afgeschermd wordt tegen uv-stralen of andere omgevingsfactoren.
Het grootste deel van het huidmicrobioom bevindt zich in de haarzakjes. De huidflora regelt mee de haargroeicyclus en de regeneratie van de haarzakjes.
Een verstoorde huidflora wordt gezien bij verschillende vormen van alopecia, zowel bij de immuungerelateerde alopecia areata als bij de hormoongerelateerde androgene alopecia. Een verhoogde aanwezigheid van bepaalde bacteriën, virussen, schimmels en mijten in de haarzakjes triggert een immuun- en ontstekingsreactie die de haargroei verstoort en zelfs de haarzakjes kan vernietigen. Het is vooral de immuunreactie tegen deze beestjes die de haarzakjes beschadigt.
Het microbieel evenwicht van de huid kan zowel van binnenuit als van buitenaf verstoord worden, door voeding, leefstijl en omgevingsfactoren. De huidflora is heel sterk gelinkt aan de darmflora. De darmflora herstellen met probiotica (en liefst ook met voedingsmaatregelen) heeft een gunstig effect op de huidflora.
Factoren die het microbioom van de huid verstoren |
|
Verminderde bloedtoevoer
De haarzakjes zijn voor een goede werking afhankelijk van voldoende aanvoer van zuurstof, voedingsstoffen, groeifactoren, immuuncellen, ontstekingsfactoren, enz. Daarnaast moeten afvalstoffen efficiënt afgevoerd worden. Daarvoor is een goede doorbloeding en lymfestroom nodig.
Een slechte bloed- en lymfedoorstroming kan de haargroei belemmeren. Bij mannen met vroegtijdig haarverlies is de bloeddoorstroming in de huid veel lager dan bij mannen zonder haaruitval.
De bloeddoorstroming kan verstoord worden door alle vormen van schade aan de bloedvaten, oxidatieve stress, ontsteking, auto-immuniteit, een hoge bloedsuikerspiegel, chemotherapie, medicijnen, een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, enz. maar ook door stress.
Injecties met botox (een spierverslapper) verhogen de doorbloeding in de huid en verbeteren (tijdelijk) de haargroei bij mannen met androgene alopecia. Aan de andere kant ziet men dat regelmatige botox-injecties voor het verminderen van rimpels juist haaruitval kan veroorzaken. Het doet vooral de haarlijn ‘terugtrekken’. Het wordt zelfs beschouwd als een nieuwe vorm van haaruitval: ‘botulin-induced frontal alopecia’ of door botuline veroorzaakt haarverlies op de voorste haarlijn.
Uiteraard zijn er betere manieren om de doorbloeding te bevorderen. In de eerste plaats moeten de oorzaken van een slechte bloeddoorstroming aangepakt worden. Ook verschillende voedingsstoffen kunnen extra ondersteuning bieden. Als je natuurlijke haargroeimiddelen wil gebruiken, moeten er zeker ingrediënten inzitten die de doorbloeding verbeteren.
Factoren die de bloeddoorstroming remmen |
|
Onderliggende oorzaken aanpakken
Haaruitval kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Het behandelen van onderliggende ziekten of stoornissen en het wegnemen van alle mogelijke toxische factoren, geeft de beste kans om haaruitval te stoppen en om te keren. Het kan een tijdje duren voor je weer een gezonde haardos hebt en het werkt uiteraard niet in alle gevallen. Bij genetisch bepaalde kaalheid en heel ernstige vormen van alopecia areata is nieuwe haargroei niet altijd mogelijk.
Mogelijke oorzaken van haarverlies |
|
PRAKTISCHE TIPS:
Er zijn een aantal dingen die je eenvoudig kunt veranderen om de groei van je haar te stimuleren:
- Vermijd shampoo en andere verzorging voor je haar met troep erin, check het merk Hemnature
- Wees lief voor je haar en gebruik niet elke dag föhn en haarstylers
- Was je haar niet te vaak en verwen je haar tussendoor met deze hair booster
- Gebruik een goede olie voor de hoofdhuid om de flora van de hoofdhuid te herstellen en stimuleren, waardoor er een betere doorbloeding ontstaat
- Pas je voeding aan: beperk suikers en snelle koolhydraten, eet vers & onbewerkt. Suikers kunnen ontstekingsreacties veroorzaken.
- Gebruik dagelijks een goede fullspectrum visolie
- Een goed collageen product kan bijdragen aan een snellere haargroei en betere gezondheid van het haar.
- Slik een goed haar, huid, haar product. Vraag gerust welke bij jou past
- Eet je darmen gezond met 400-500 gram groente per dag
- Als je een hormonale disbalans vermoedt: laat je hormonen checken met de Hormonentest bij Your Natural Life
Geen idee waar je moet beginnen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.
Dan kan ik je uitleggen wat ik voor jou kan doen.
bron: PlaceboNocebo