Blog » Pagina 10 van 12 » Your Natural Life

Blijf op de hoogte!
Category filter:AllAfvallenBeautyBewegenDarmklachtenDiabetes type 2DinerDiversenGuilty pleasuresHormonale aandoeningenHuidklachtenLunchMedicijnenMedicijnen uit de natuurOnderzoekOntbijtOntspanningOvergangPraktijknieuwsReceptenSaladesSoepenStress en burn-outUncategorizedVoeding & LifestyleZiektebeelden
No more posts

peas-2469265_1280-1-1280x853.jpg

Rundvleesreepjes met shitakes en peultjes: hoe healthy wil je het hebben!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gram bieflapjes
  • 100 gram shitakes
  • 200 gram basmatirijst of zilvervliesrijst
  • 75 gram peultjes
  • 1 ui
  • 2 el tamarin
  • 1 el limoensap
  • 1 el kokosmelk
  • 1 el cayennepeper
  • 1 tl sambal (als je van pittig houdt)
  • 1 tl arrowroot of maizena
  • 3 el water
  • kokosolie extra vierge

Bereiden:

  • Kook de rijst
  • Snijd het vlees en de shitakes in dunne reepjes, snijd de peultjes in 3 stukjes en snipper de ui
  • Meng arrowroot en sambal in een kom met de helft van de tamarin
  • Schep de biefreepjes erdoor en laat een minuut of 10 marineren
  • Verhit de kokosolie in de pan doe het vlees in de pan. Schep een paar minuten om totdat ze bruin zijn en schep ze daarna op een (verwarmd) bord
  • Doe de kokosmelk, cayennepeper en limoensap in een kommetje en maak er een sausje van
  • Bak de ui, shitakes en peultjes in de (gebruikte) pan. Na een paar minuten voeg je het sausje toe
  • Verwarm een paar minuten en schep het vlees erbij. Verwarm alles goed en dien het op samen met de rijst.

 

Bron: strakke buik bijbel


granola-1-1280x1280.jpg

Deze granola zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Dus strooi hem lekker over je kwark of yoghurt!

Ingrediënten:

150 gr. havervlokken

150 gr. gemengde rauwe noten

50 gr. zonnebloempitten

50 gr. pompoenpitten

1/2 tl. kaneel

1/2 theelepel vanillepoeder

rasp van een citroen (biologisch)

70 ml honing of agavesiroop

 

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 120 graden
  • Hak de noten klein en meng met de havervlokken en pitten
  • Meng in een ander bakje de vanille, kaneel, citroenrasp en honing of agavesiroop en giet dit bij de noten/havervlokkenmix
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig. Doe de bakplaat gedurende 45 minuten in de oven totdat alles droog en knapperig is
  • Tussendoor een keer omscheppen en na 45 minuten laten afkoelen en bewaren in een goed afsluitbare pot

Geniet ervan!

 


frambozencake-840x424-1.jpg

Deze heerlijke Frambozencake kan je als snel ontbijt gebruiken of gewoon om jezelf eens gezond te verwennen.

Ingrediënten:

  • 200 gr. amandelmeel
  • 1 afgestreken tl wijnsteenzuurbakpoeder (natuurwinkel)
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels honing of maple syrup
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 60 gr. kokosolie extra vierge
  • 100 gr. frambozen

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier
  • Meng amandelmeel met de wijnsteenzuurbakpoeder
  • Doe vervolgens de eieren erbij en kluts alles goed met een garde
  • Smelt intussen de koksolie in een pannetje
  • Voeg vanille-extract en honing of maple syrup en de gesmolten kokosolie toe en kluts nogmaals goed door
  • Roer tot slot de frambozen er doorheen
  • Schep het mengsel in het cakeblik en zet deze midden in de oven voor ongeveer 50 minuten
  • Check of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als deze er schoon en droog uitkomt, is de cake gaar.

Deze cake kan je in plakken snijden en in de vriezer bewaren. Tenzij de cake al op is natuurlijk..

Geniet ervan!

 


seeds-2267092_12801-1-1280x853.jpg

Koolhydraatbeperkt eten? Als je toch trek hebt in een cracker, maak dan eens lijnzaadcrackers. Gezond & lekker!

Ingrediënten:

125 gr. gebroken lijnzaad

25 gr. sesamzaad

50 gr. zonnebloempitten

50 gr. pompoenpitten

1 tl zout

180 ml water

3 el gedroogde kruiden naar keuze (bijv. Provençaalse)

 

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Meng de zaden en pitten met het zout in een kom en voeg het water toe. Laat dit 30 minuten staan.

Als het vocht is opgenomen is er een soort beslag ontstaan. Meng nu de gedroogde kruiden erdoorheen. Doe het beslag op de bakplaat, leg er een vel bakpapier op en rol het plat met een deegroller of lege fles.

Verwijder dan het bovenste bakpapier en bak in de oven 25-30 minuten tot het knapperig is. Snijd de plak in gelijke stukken met een pizzasnijder. Indien nodig nog even omdraaien om de onderkant knapperig te krijgen.

Je kan de crackers bijvoorbeeld beleggen met ei, guacamole, notenpasta of makreelsalade.

Eet smakelijk!

 

 


IMG-20180807-WA0001-1.jpg

Dit noem ik nu Healthy pleasure. Want “guilty” hoef je je niet te voelen bij dit ontbijt. Goed voor de vetverbranding, verzadigend door de vezels & lekker!

Ingrediënten:

1 ei

1/2 banaan

2 el havermout

1 tl rauwe cacaopoeder

50 gr. skyr of griekse yoghurt

beetje zeezout

50 gr. frambozen

Bereiden:

  • verwarm de oven op 180 graden
  • doe het ei, de banaan, de cacaopoeder, het zout en de havermout in een kom en haal de staafmixer er doorheen
  • doe het mengsel in een oven-proof schaaltje en zet het 15-20 minuten in de oven
  • prik met een satéstokje om te kijken of hij gaar is
  • kiep het schaaltje om op een bordje, schep wat skyr of yoghurt erop en maak af met de frambozen.

zucchini-1522535_1280-1-1280x960.jpg

Gele courgette frittata met tomaat

Dit recept past binnen een koolhydraat beperkt dieet en kan zowel bij lunch als diner gegeten worden, evt. aangevuld met een lekkere soep.

Ingrediënten (1 personen)

• 3 eieren

• 1 gele courgette

• 1 teentje knoflook

• 2 a 3 tomaten

• 2 bosuitjes

• Peper & zout

 

Bereiding

Klop één heel ei en twee eiwitten in een kom los met peper en zout naar smaak. Snijd dunne reepjes van de courgette met een mandoline of spirelli. Snijd de knoflook en bosuitjes in kleine stukjes en de tomaten in dunne plakjes.

Bak de knoflook kort in een koekenpan met goede anti-aanbaklaag en voeg hier de courgette reepjes aan toe. Bak twee á drie minuten en giet de losgeklopte eieren er overheen. Bedek met de schijfjes tomaat. Zet het vuur laag een een deksel op de pan tot de frittata gaar is. Laat de frittata op een bord glijden en bestrooi met de bosuitjes.

 

bron: mijnmomentum.nl


hummus-1057998_1280-1-1280x847.jpg

Hummus met worteltjes

Met deze temperaturen is een frisse maar gezonde snack best lekker.

De hummus maak je natuurlijk even zelf! Met een staafmixer bij de hand zo klaar ?

Ingrediënten:

1 citroen

2 teentjes knoflook

400 gr. kikkererwten (pot, uitgelekt)

2 el tahin sesampasta

2 el olijfolie extra vierge

½ tl paprikapoeder (mild pittig)

Snufje zeezout

Blaadje basilicum

 

Bereiden:

Pers de citroen en de knoflookteentjes. Pureer de erwten met het citroensap, tahin, knoflook en zout. Besprenkel de hummus met de olijfolie en paprikapoeder en leg het blaadje basilicum bovenop ter garnering.

Lekker om te dippen met frisse worteltjes.

 


figs-1620590_1920-1-1280x829.jpg

Salade met vijgen en granaatappelpitjes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 100 gram babyspinazie
  • 2 vijgen (in vieren gesneden)
  • 100 gram schapenfeta
  • 2 eetlepels pijnboompitjes
  • 100 gram granaatappelpitjes
  • 8 cherrytomaatjes

 

VOOR DE DRESSING:

  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 1 eetlepel granaatappelazijn
  • sap van een halve citroen
  • peper/zout

HOE:

  • Snijd de vijgen in partjes van vier en de cherrytomaatjes in partjes van 2
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan voor ongeveer 2 minuutjes op laag vuur
  • Maak een dressing van de olijfolie, granaatappelazijn, citroensap en breng op smaak met een snuf peper en zout
  • Verdeel de spinazie over de borden. Leg op elk bord vier stukjes vijg en acht stukjes cherry-tomaat.
  • Verkruimel de feta, de geroosterde pijnboompitten en tot slot ook de granaatappelpitjes over de borden.
  • Verdeel als laatste de dressing over de beide borden.

eet smakelijk!


walnuts-2312506_1280-1-1280x850.jpg

Dat walnoten gunstig zijn voor de hersenen is al vaker uit onderzoek gebleken. Maar ook de darmflora blijkt er wel raad mee te weten. Het eten van walnoten heeft een positief effect op de stofwisseling, het afweersysteem, het humeur en geeft een vol gevoel. Veel mensen eten ze toch niet omdat walnoten veel calorieën bevatten en bang zijn dat ze er dik van worden.

Walnoten zijn rijk aan vezels, antioxidanten en alfa-linoleenzuur, een essentieel omega-3-vetzuur. Walnoot-consumptie kan, ondanks de hoeveelheid calorieën, helpen bij gewichtscontrole. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat walnoten een vol gevoel geven.

Interessant is dat slechts rond de 80 procent van de aanwezige calorieën van walnoten geabsorbeerd worden. Dit betekent dat het darmmicrobioom toegang krijgt tot de overige 20 procent calorieën, vetten en vezels.

Dit dient als voedselbron voor de darmflora. Het aantal micro-organismen en de diversiteit kunnen zo toenemen, wat je gezondheid ten goede komt.

Diversiteit darmflora en welvaartsziekten

Een dieet rijk aan noten is, in tegenstelling tot het westers dieet, geassocieerd met een verlaagd risico op sterfte door kanker en hartaandoeningen en een verbeterde gezondheid van de hersenen. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat een grotere diversiteit aan micro-organismen in de darmen het risico op (welvaarts)ziekten verlaagt.

Een gezond darmmicrobioom helpt complexe voedingsmiddelen te verteren, levert voedingsstoffen en geeft ons een vol gevoel. Interacties van microben met de onverteerde walnootcomponenten hebben een positief effect op onze stofwisseling, ons afweersysteem en ons humeur (Byerley 2017; Holscher 2018).

Daarnaast helpt het eten van walnoten bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte.

 

Conclusie

Niet alle calorieën uit walnoten worden opgenomen, bovendien werken walnoten eetlustremmend. Daarom zouden ze een rol kunnen spelen bij de bestrijding van obesitas. Bovendien interacteren de walnootresten met het microbioom, en de metabolieten die deze produceren. Zo kunnen zelfs nog meer gezondheidseffecten worden bereikt.

 

Bronnen

 

Bron: Bonusan.com


food-photography-2834549_1280-1-1280x814.jpg

Deze kipsalade is lekker fris maar een goed verzadigende salade. Daar kan je de hele middag mee verder!

Ingrediënten:

120 gr. kipfilet gesneden

200 gr. groenten

5 (cherry) tomaatjes

Handje gemengde noten

1 eetlepel ketjap manis

Cayennepeper

A. Vogel Herbamare

1 eetlepel milde olijfolie

 

Bereiden:

  • Rooster de gemengde noten in een droge pan en bewaar ze even apart
  • Kruid de kipstukjes met A. Vogel Herbamare en wat cayennepeper
  • Roerbak de kipstukjes met de olijfolie totdat ze gaar zijn
  • Voeg de groenten toe. Makkelijk en snel is een zakje voorgesneden roerbakgroenten. Je kan ook kijken welke restjes groente je nog hebt in de koelkast en deze gebruiken
  • Bak de groenten 3-4 minuten mee tot ze beetgaar zijn
  • Strooi net voor het opdienen de nootjes erover heen zodat ze nog lekker knapperig zijn

 

Eet smakelijk!