Dit is de reden dat jij niet afvalt

ybk-1-1280x720.png

Dit is de reden dat jij niet afvalt

Afvallen, voor wie is het geen issue. Helaas is overgewicht een epidemie. De inzichten over hoe je het beste kan afvallen zijn voor de meeste mensen inmiddels als een bos waar je de bomen niet meer kunt vinden.

Ook voor mij is het lang een strijd geweest. Ondanks al mijn kennis. Want wéten en ook dóen wat moet, dat is niet altijd even gemakkelijk. Binnenkort ga ik mijn route naar een gezond gewicht met jullie delen via Instagram dus volg mij daar vooral :-)

Want wat is nu goed?

  • Calorieën tellen?
  • Meer bewegen en minder eten?
  • Koolhydraat arm of ketogeen?
  • Alleen plantaardig eten?
  • De hormonen in balans brengen?
  • Ozempic slikken?
  • Supplementen slikken?

Allereerst is elke mens anders en wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Vanuit mijn orthomoleculaire achtergrond is mijn ervaring dat onbewerkte voeding in de juiste macro-verhouding (koolhydraten, vetten en eiwitten) DE manier. Als je dat goed doet, komen je hormonen in balans en wordt je lichaam in staat gesteld VET te verbranden. En dat is wat je wilt, dat opgeslagen vetrolletje moet weg en niet te vergeten het buikvet rond je organen, want dat is echt heel ongezond en een bron van ontsteking en daarmee de oorzaak van vele welvaartsaandoeningen. Dan helpt beweging uiteraard ook, ontspanning, goede slaap en mindset: ik noem het zelfzorg.

Deze manier is erop gericht om met name het hormoon insuline in balans te krijgen. Als insuline te hoog is, sla je vet op en ga je niet afvallen. Daarnaast beïnvloedt insuline onze andere hormonen, die van honger en verzadiging, onze geslachtshormonen, stresshormonen en de schildklier. Als één of meer van die hormoon groepen uit balans zijn, raken de anderen ook verstoord en ga je óók niet afvallen. Die hormonen spelen dus een belangrijke rol. Maar ook… darmgezondheid. Want onze darmbewoners hebben ook e.e.a. te vertellen over onze hormonen en die beestjes in je buik kunnen ook bepalen of je verzadigd kan raken, voedingsstoffen wel op kunt nemen en nog veel meer.

Daarmee valt calorieën tellen voor mij af, want te weinig calorieën vertragen de schildklier (waardoor deze methode op den duur averechts werkt), zorgen voor spierafbraak (hoe meer spiermassa, hoe meer je verbrandt in rust) en het laat mensen minder gezond eten omdat het uitgangspunt niet is gezond eten maar laag calorisch, wat niet perse gezond is. Dan wordt er gekozen voor voeding die weinig puntjes ofwel calorieën oplevert (denk aan light-producten) zodat je dan toch dat stuk taart kan eten binnen je calorie doel van de dag of iets anders ongezonds. Nog maar niet te spreken over het feit dat je dan dagelijks moet bijhouden wat je eet. Steeds meer onderzoek laat zien dat deze methode uiteindelijk leidt tot het bekende jojo-effect en niet tot blijvend gewichtsverlies. Je houdt het niet lang vol zodat je uiteindelijk altijd teleurgesteld bent.

En eigenlijk alle bovenstaande opties vallen af behalve dus die van hormonen in balans brengen. Want alsjeblief GEEN Ozempic.

Maar nu zijn er nieuwe inzichten

Insuline speelt ook hier de hoofdrol. Insuline is dus belangrijk als je wilt afvallen maar zeker ook voor mensen met diabetes. En daar is een overlap aan problemen. Want Diabetes type II is ook een welvaartziekte die inmiddels epidemische vormen aanneemt. Ik zie kinderen in de praktijk met (pre)diabetes tot mijn verdriet.

Wat is er nu nieuw: de rol van onze lever

Want hoe komt het toch dat mensen die overgewicht hebben problemen krijgen op den duur met een vervette lever, type 2-diabetes en op het einde zelfs Alzheimer. Of hart- en vaatziekten, nierproblemen en zelfs oogproblemen. Zoals hierboven te lezen, insuline speelt hier een enorm belangrijk rol. De overmatige productie aan insuline bij mensen met overgewicht kan gerelateerd zijn aan te veel glucose in het bloed maar dit is zeker niet bij iedereen het geval.

Wat kan de reden zijn dat je lichaam meer insuline produceert terwijl er geen sprake is van een te hoge bloedsuiker?
Langzamerhand wordt het steeds duidelijker dat het overgewicht niet altijd EERST veroorzaakt wordt door teveel eten en te weinig bewegen. Het overgewicht is vaak een consequentie van een reactie op schade aan een bepaald orgaan. Het beste voorbeeld is schade aan de lever. Als mensen langzamerhand vergiftigen, dan leidt dit mogelijkerwijs tot schade aan de lever (alles gaat door dit zogenaamde ‘stille’ orgaan). De lever reageert hierop met het vrijmaken van pakketjes informatie over schade. Daarnaast wordt in de lever een stof geproduceerd die specifieke zenuwuiteinden prikkelt. Die zenuwuiteinden communiceren via een zenuw met de hersenen en induceren een reactie richting de alvleesklier, het orgaan wat insuline produceert. Daar activeren ze ALLEEN cellen die insuline produceren. Die insuline komt aan op de lever en kan daar gebruikt worden als reparatie-hormoon. Lukt dit dan is de verhoging van het hormoon insuline van korte duur.

Het probleem ontstaat als de schade aan de lever niet op tijd gerepareerd wordt. Dan is dit een proces wat chronisch wordt en leidt tot een chronisch teveel aan insuline. Hierdoor kan het lichaam vervetten, los van voedingsinname.

Nu wordt het meteen duidelijk waarom veel diëten niet werken, de oplossing ligt namelijk bij een groep mensen in het voorkomen van verdere vergiftiging en het repareren van de lever.

Hoe komt het dan dan onze lever niet goed functioneert en gerepareerd moet worden?

Het wordt steeds duidelijker dat we als mens omgeven zijn door giftige stoffen. Het valt niet mee de blootstelling eraan te vermijden. Denk aan recreatieplassen waar een veel te hoog PFAS-gehalte wordt gemeten, gebruik van verzorgingsproducten met hormoon verstorende en voor onze lever giftige stoffen, pannen met Teflon, microplastics in voeding en verzorging, toegenomen medicatie gebruik, onzuiver water, milieuvervuiling, groente en fruit die bespoten is met pesticiden, grote hoeveelheden voeding in de supermarkt die ons lichaam niet herkent als voeding, luchtvervuiling, vervuilende industrie in je omgeving, vergiftige grond, gebruik van glyfosaat op de gewassen die we uiteindelijk op ons bord hebben, chemische schoonmaakmiddelen etc. Ik kan nog wel even doorgaan, maar je wordt er niet vrolijk van.

Het goede nieuws is dat je deels wel invloed hebt op giftige stoffen in je omgeving:
  • eet vers en onbewerkt, liefst biologisch
  • neem een moestuin of kas in je tuin
  • kies natuurlijke verzorging voor je lichaam zonder meuk
  • gebruik de natuurlijke schoonmaakmiddelen die je grootmoeder ook gebruikte
  • drink gezuiverd en voldoende water
  • zorg dat je afvalt op de juiste manier, zodat je opgeslagen vet gaat verbranden en daarmee ook opgeslagen gifstoffen afvoert uit de vetcellen
  • detox je lichaam regelmatig mild maar doe geen intense detoxkuren en bij voorkeur onder begeleiding
  • ga naar de sauna
  • beweeg dagelijks
  • gebruik een bodybrush om je lymfesysteem te ondersteunen
  • kies voor pannen zonder meuk, roestvrijstaal of Greenpan bijvoorbeeld
  • gebruik zo min mogelijk zelfzorg en voorgeschreven medicatie als het kan, een paracetamolletje is vrij verkrijgbaar maar voor onze lever is het troep
Wat kan je dus doen als het jou ondanks al je pogingen niet lukt om af te vallen?

In de praktijk kunnen we met jou nalopen:

  • Hoe het is met jouw hormonale status
  • Glucose- insuline- en leverwaarden checken
  • Of jij in een dusdanig vergiftigde omgeving leeft dat jouw lever het probleem kan zijn
  • Of jouw voedingspatroon in orde is en je lichaam in staat stelt vet te verbranden
  • Kortom: wat zijn de factoren die jouw belemmeren om af te vallen

Gelukkig zie ik in de praktijk al regelmatig dat mensen die eigenlijk niet kwamen om af te vallen, blij verrast zijn dat ze toch al gauw 5 kilo of meer verliezen als bijkomend voordeel alleen al door vers en onbewerkt te gaan eten en beter voor zichtzelf te zorgen.

Afvallen is moeilijk maar jij kan het ook! Als je maar de voor jou van toepassing zijnde acties onderneemt om je lichaam in staat te stellen gewicht te verliezen.

 

 

 

Yvonne Kuijpers

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Meld je aan voor maandelijkse inspiratiemail en ontvang de allerbeste tips voor jouw gezondheid.

Je bent succesvol aangemeld