Obstipatie natuurlijk behandelen

girl-3047297_1280.jpg

Obstipatie natuurlijk behandelen

Obstipatie is super vervelend. Ik zie cliënten in de praktijk waarbij het hele leven erdoor bepaald wordt. Als het niet lukt naar het toilet te gaan vóór het werk, kan het zijn dat het de hele dag niet lukt en hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt. Daarnaast kan het veel lichamelijke klachten geven als pijn in de buik, een opgeblazen gevoel en letterlijk een dikke buik.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je eenmaal weet hoe je kan voorkomen dat je verstopt raakt en de boel aan de gang kan houden, voorkom je dat je in de vicieuze cirkel terecht komt. Een laxeermiddel kan verlichting bieden, maar daardoor kom je juist vaak in de vicieuze cirkel. De peristaltiek (bewegingen van de darm) gaat door het gebruik van deze middelen vaak achteruit, waardoor je ze steeds vaker nodig hebt.

Oorzaak van obstipatie

Het is belangrijk om te achterhalen of er een oorzaak aan ten grondslag ligt die behandelt moet worden, denk aan:

  • Prikkelbaar darm syndroom
  • Voedingsintoleranties
  • Hormonale aandoeningen, zoals bijv. een trage schildklier
  • Medicijn gebruik (denk aan gebruik van NSAID’s als ibuprofen, maagzuurremmers, opioïde pijnstillers, antihistamine en diarreeremmers

Soms is er geen duidelijke oorzaak en wordt het chronische idiopathische obstipatie genoemd.

Ook levensstijlfactoren kunnen een rol spelen, zoals:

  • onvoldoende vezels eten
  • negeren van de aandrang om naar het toilet te gaan
  • gebrek aan beweging

Gevolgen obstipatie

Obstipatie kan ook weer andere klachten veroorzaken. Huidklachten als acne, eczeem, rosacea zie je ook vaak bij mensen  met obstipatie. Als de ontlasting te lang in de darmen blijft, kunnen de afvalstoffen ook niet goed afgevoerd worden. Er kunnen gistingsprocessen ontstaan en de gassen die daarbij vrijkomen kunnen naast een opgeblazen gevoel, het darmslijmvlies irriteren. De huid-darm-as is een bekend verschijnsel. Wat er gebeurt in de darmen, is zichtbaar aan de buitenkant. Daarom is het altijd goed de signalen van je lichaam niet te negeren. Huidklachten vertellen je eigenlijk dat er iets niet goed gaat aan de binnenkant.

Voeding

.Het is vaak bekend dat je meer vezels moet eten voor een goede stoelgang, maar wat echter van belang kan zijn, is dat je zorgt dat je de juiste soorten vezels binnenkrijgt.

Zorg voor de juiste vezels. Bij obstipatie kan het goed zijn om je vezelinname te vergroten, maar zorg ervoor dat je het geleidelijk doet en drink veel water om het risico op bijwerkingen te verminderen. Start je dag eens met 2 grote glazen lauwwarm water na het opstaan. Drink ook kruidenthee zoals venkelthee, kamillethee of stoegangthee (Piramide).

Het is ook van belang welke soort vezels je kiest. Het is namelijk bekend dat onoplosbare vezels, die massa aan de ontlasting toevoegen –
waaronder inuline, zemelen en rogge – kunnen leiden tot meer opgeblazenheid en winderigheid. En als je dit vezelrijke voedsel eet, terwijl je het eigenlijk niet goed kunt verdragen,, dan kan het de problemen verergeren.

De beste optie is misschien om een mix te eten van zowel voeding rijk aan oplosbare vezels, waaronder noten, zaden, bonen en linzen, als voeding met onoplosbare vezels, daarbij rekening houdend met mogelijke allergenen. Denk ook aan het gebruik van bakbananenmeel, hiermee kan je bijv. lekkere pannenkoekjes maken. Hierin zit resistent zetmeel. Hetzelfde stofje wat ontstaat als je aardappelen of rijst kookt en laat afkoelen. Resistent zetmeel is goede voeding voor je darmbewoners. Check ook de website voor recepten met chiazaad erin. Deze kleine zaadjes, bevatten veel vezels, net als blauwe bessen, zoete aardappel, zilvervliesrijst, lijnzaad en haverzemelen.

Wat betreft een vezelsupplement zijn psylliumvezels een goede keuze. Deze kunnen overigens gek genoeg ook bij diarree in gezet worden. Dan zorgen ze ervoor dat het vocht uit de ontlasting opgenomen wordt en er vastere ontlasting ontstaat. Drink er wel veel water bij, anders kan het averechts werken. Je kan ook zelf een vezelmix maken van vers gemalen lijnzaad en chiazaad. Bewaar het in een potje in de koelkast en doe wat over de yoghurt in de ochtend.

Een gezond voedingspatroon bestaat voornamelijk uit verse en onbewerkte, volwaardige voeding.

Onderzoek allergieën

Het kan ook zijn dat een voedselallergie of -intolerantie de oorzaak is van je obstipatie. Bij Your Natural Life kan je bloedonderzoek uit laten voeren als onderdeel van het behandeltraject. Hierbij kan geprikt worden op allergieën en/of voedingsintoleranties. Het weglaten van de voeding waar je hoog op scoort, kan vaak zorgen voor een verbeterde stoelgang.

Beweging

Lichaamsbeweging is ook goed voor de darmbeweeglijkheid. Uit studies blijkt zelfs dat lichaamsbeweging een effectieve behandeling kan vormen tegen obstipatie. Het hoeft niet intensief te zijn. Rustige beweging zoals een dagelijkse wandeling, yoga of qigong kunnen ook goed werken.

Buikmassage

  • Begin links onder de ribbenboog en masseer naar beneden toe.
  • Na een aantal minuten start je boven je navel, je masseert naar links en dan naar beneden.
  • Vervolgens start je de massage beweging van onder de rechter ribbenboog naar links en dan naar beneden.
  • Dan beweeg je je hand van rechts onder in de buik naar boven, dan naar links, gevolgd door een dalende beweging.
  • Ook kun je nog een cirkelbeweging maken.

Aambeien

Om aambeien te voorkomen kun je tijdens het persen een vuist van de hand maken en er met korte pufjes doorheen blazen, alsof je probeert te toeteren. Op deze manier kun je niet te hard persen.

Een tweede manier is om tijdens het persen je tong tegen je gehemelte aan te drukken. Ook met je voeten op een klein krukje voor het toilet kan helpen, je creëert dan een natuurlijke hurkhouding.

Stress

Stress kan ook een oorzaak zijn van obstipatie.

Tips om te ontspannen:

  • Oefen regelmatig een goede buikademhaling
  • Gebruik dagelijks een meditatie app om tot rust te komen (Bijv. MediTopia)
  • Wandel in de natuur
  • Lees een ontspannend boek
  • Beoefen Qi Gong of yoga

Werken al deze maatregelen niet voor je? Laat dan nader onderzoek doen. Een ontlastingstest kan interessant zijn. Bij een verstoord darmmicrobioom kan er ook obstipatie ontstaan en dan is het goed om dit in kaart te brengen.

Yvonne Kuijpers

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Meld je aan voor maandelijkse inspiratiemail en ontvang de allerbeste tips voor jouw gezondheid.

Je bent succesvol aangemeld