vrouw-buikpijn.jpg
Eet je darmen gezond

Je darmmicrobioom is een verzameling van micro-organismen die samen het microbioom vormen in de darmen. Je huid heeft ook een microbioom, je slijmvliezen, en noem maar op. Bacteriën zijn de bekendste bewoners van ons lichaam.

Iedereen heef een ander darmmicrobioom, het is als een soort vingerafdruk. Voor een deel wordt de samenstelling bepaald door hoe je geboren wordt: als je via de natuurlijke weg geboren wordt, krijg je de flora mee van je moeder, bij een keizersnede is dat niet het geval. Daarnaast is het een pré als je minstens een paar maanden borstvoeding hebt gehad, wat bijdraagt aan een gezond immuunsysteem. En ook via die weg krijg je bepaalde bacteriën binnen van de moeder. Daarnaast is de samenstelling van borstvoeding niet te vergelijken met de samenstelling van flesvoeding en draagt borstvoeding veel meer bij aan een gezond darmmicrobioom. Onderzoek heeft uitgewezen dat je darmmicrobioom beïnvloed wordt door de mensen waar je bij woont.

Met de juiste voeding kan je je darmen een boost geven naar een gezondere samenstelling. Daarmee heb ik het dan o.a. over het eten van veel verschillende groenten , fruit, noten en andere plantaardige voeding. Ik hoor van veel mensen terug dat ze groente eigenlijk niet zo lekker vinden en tot die groep behoor ik ook, maar je kunt je smaakpapillen opvoeden zodat je er uiteindelijk meer van kan genieten. De papillen hebben ongeveer 10 keer nodig om aan een bepaalde smaak te wennen, dus geef het niet te snel op.

Je darmen hebben een aantal functies:
  • Het trainen van onze immuun cellen (waarvan 70% in onze darmen leeft)
  • Het vergroten van onze weerbaarheid tegen infecties
  • Het versterken van onze darm barrière
  • Het produceren van vitamines (vitamine B12 o.a.) en het reguleren van onze hormonen
  • Communiceren met ons brein
  • Onze bloedsuiker in evenwicht brengen, verlagen van bloedvetten en het helpen voorkomen van ziektes
Hieronder de tips om je darmmicrobioom te verbeteren:
  • Eet meer groente, probeer 400-500 gram per dag binnen te krijgen en verdeel het over meerdere maaltijden
  • Probeer per week 30 verschillende plantaardige producten te eten uit deze 6 groepen: groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten/zaden, kruiden/specerijen
  • Beperk stress zoveel mogelijk. Je brein communiceert met je darmen via de brein-darm-as. En er is ook communicatie van de darmen naar het brein. Stress verandert de samenstelling van je darmmicrobioom
  • Zorg voor een goede nachtrust en een regelmatig bioritme. Ook je darmen hebben zo hun ritme. Dat verklaart ook dat de boel flink van slag kan raken als je op reis gaat en zeker naar een andere tijdzone
  • Beweeg! Je hoeft echt niet perse naar de sportschool, maar 30 minuten actief wandelen per dag doet al heel goed. Zeker bij obstipatie kan dat positief bijdragen
  • Eet gefermenteerde voeding. Denk aan (rauwe) kefir, kimchi en zuurkool
  • Drink dagelijks een glaasje verse bottenbouillon. Dat is heel helend voor je darmwand

Het kan allemaal wat overweldigend zijn en probeer ook zeker niet alle tips in één keer uit. Als je nl. ineens veel meer vezels gaat eten, kan je daar aardig buikpijn van krijgen.

Heb je al heel lang specifieke darmproblemen, dan is het misschien eens nuttig professionele hulp te zoeken en een afspraak te maken in de praktijk. Indien nodig kan er een ontlastingstest worden uitgevoerd om te ontdekken wat er allemaal gaande is in jouw buik en kan er een gericht plan van aanpak worden gemaakt.

De diagnose PDS (vermoedelijk heb jij die ook) is eigenlijk een stempel voor: je hebt last van je darmen, maar we kunnen niets vinden. Dan moet er dus verder gezocht worden. Blijf er niet mee lopen want het kan je leven aardig negatief beïnvloeden.

Je bent altijd welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Yvonne Kuijpers

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Meld je aan voor maandelijkse inspiratiemail en ontvang de allerbeste tips voor jouw gezondheid.

Je bent succesvol aangemeld