Leven volgens je biologische klok
Ons lichaam heeft een inwendige klok. Ons systeem is gevoelig voor licht en donker, temperatuur, tijd en energie. Door te leven volgens onze biologische klok kunnen we ons hormonale systeem bijvoorbeeld ondersteunen. In de tijd dat er nog geen kunstlicht was, verwarming, airco en ook geen overmatig gebruik van schermen met blauw licht, leefde de mens volgens die klok. Werd het schemerig, dan ging je slapen, werd het licht dan werd je vanzelf wakker. We noemen het ons circadiaanse ritme.
Ik ga je uitleggen hoe het werkt én wat je kan doen om je biologische klok te herstellen.
Een circadiaans ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt (Latijn: circa = rond, dies = dag). Men spreekt ook wel van een 24-uursritme of bij dieren van een slaap-waakritme.
Waar zit die klok?
Deze klok bevindt zich in de hypothalamus, een gebied in de hersenen, en heet SCN (Supra Chiasmatische Nuclei). Deze masterklok is rechtstreeks verbonden met het netvlies in onze ogen en bevindt zich ook in de buurt van onze ogen. Maar ook onze organen hebben een klok, onze hormonen werken volgens een bepaalde klok, onze darmen, eigenlijk ons hele lichaam.