Ontspanning op 7 niveaus

ontspanning.png

Ontstpanning op 7 niveaus

Ontspannen vinden we maar moeilijk, er moet tijd voor vrij gemaakt worden want ja, die agenda zit wel vol. Gezin, werk, vrienden, opleiding en sport. Ons dagelijkse to-do lijstje is langer dan er kan in 24 uur tijd meestal, slapen niet meegerekend.

En niks doen is ook wel een beetje not-done he, we willen niet als lui bestempeld worden. Als iemand vraagt hoe het met je gaat zeg je: “ja prima, druk druk druk”.

Zo staan we dus voortdurend aan en kunnen ons brein en ons lichaam maar moeilijk ontspannen met alle gevolgen van dien. Vaak hoofdpijn, moe, maagklachten, slecht slapen, overprikkeld zijn, kort lontje, verstoorde hormonen, haaruitval, huidklachten en een vreemd ontlastingspatroon zijn daar onder andere de symptomen van.

Dus hier de 7 niveaus waarop je je kunt ontspannen, kijk eens of jij daar wel eens aan toe komt, want een uurtje op de bank Netflixen hoor daar niet bij

  1. Fysiek – Doe eens niets en verveel je. Sommige mensen vinden fysieke inspanning ontspannend, en dat is prima maar zet er dan ook een rustige vorm van beweging bij, bijvoorbeeld yoga of Qi Gong, ee powernapje of laat je eens lekker masseren.
  2. Mentaal – Veel denken kan zorgen voor mentale onrust. Je hersenen zijn dan over gestimuleerd. Dan lig je bijvoorbeeld ‘s nachts te piekeren rond 3 uur en kom je daarna niet meer in slaap. Vaak gaat het nergens over en denk je in de ochtend: als dat mijn grootste zorgen zijn, waar ging dat nou over. Manieren om je mentaal te ontspannen zijn: luisteren naar muziek, genoeg pauze nemen gedurende de dag, journaling (dagboek), ademhalingsoefeningen en mediteren.
  3. Sociaal – Tijd doorbrengen met goede vrienden of familie kan ons enorm ontspannen. Voeg daar ook nog wat knuffels aan toe en we maken oxytocine en feelgoodstofjes aan die ons kunnen ontspannen. Als je daarnaast een beetje die mensen vermijd die je alleen maar leegzuigen, kom je enorm tot rust sociaal gezien. Plan af en toe een momentje in voor jezelf: een lekker bad of een wandeling in je eentje én wees selectief in je vriendschappen. Vermijd mensen die jou geen energie of rust opleveren.
  4. Zintuiglijk – De hele dag door word je als mens geprikkeld: e-mails, belletjes, de tuinman met de bladblazer, de buurman met de hoge drukspuit, etc. Zelfs als jij je er niet bewust van bent, dan zijn jouw hersenen dat wel. Te veel van deze prikkels kunnen zorgen voor overprikkeling: je wordt sneller geïrriteerd of zelfs boos. Het klinkt aantrekkelijk om na een drukke dag op de bank te hangen en door je telefoon te scrollen of te gaan Netflixen, maar dat zijn nóg meer prikkels. Dit kun je voorkomen door af en toe je oren en/of je ogen even af te sluiten van alles om je heen. Bijvoorbeeld met een oogmasker en noise cancelling, koptelefoon of oordopjes.
  5. Spiritueel – Spirituele rust gaat om zingeving, vervulling, acceptatie en ergens “bijhoren”. Zingeving is belangrijk in het leven, levert feelgood op. Dus iets voor een ander doen in de vorm van vrijwilligerswerk, een leuke baan of een hobby kunnen daaraan bijdragen.
  6. Emotioneel – Als je emotioneel teveel getriggerd wordt, kan dat je uitputten. Als je de tijd niet neemt om het te uiten en ruimte te geven, stapelt het zich op. Belangrijk dus om vaker even voor jezelf te kiezen, hier en daar grenzen te stellen en af en toe nee te verkopen. Wordt het je teveel, zorg dan dat je goede hulp krijgt bij een psycholoog of andere therapeut die bij je past
  7. Creatief – Ben je normaal heel creatief op wat voor gebied dan ook, maar kan je het niet meer verzinnen, dan heb je misschien wat creatieve rust nodig. Verveel je gewoon eens, ga de natuur in, laadt op en probeer het dan opnieuw.

 

 

 

Yvonne Kuijpers

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Meld je aan voor maandelijkse inspiratiemail en ontvang de allerbeste tips voor jouw gezondheid.

Je bent succesvol aangemeld