Maagzuurremmers, onschuldig?

stomach-icon-2316627_1280-1280x1280.png

Het valt me op dat heel veel mensen die mij in de praktijk bezoeken maagzuurremmers gebruiken. Vaak al heel lang en het gebeurt ook dat de klacht of de reden dat deze medicatie voorgeschreven werd, eigenlijk allang niet meer bestaat.

Om verschillende redenen kan een arts besluiten om maagzuurremmers of ook wel genoemd maagbeschermer, voorschrijven.

Vanwege een gastritis, maagzweer of refluxklachten, maar ook bij gebruik van ontstekingsremmers (NSAID’s) om aantasting van het maagslijmvlies te vermijden of na een bariatrische ingreep.

Het vervelende is dat de symptomen van teveel maagzuur en te weinig maagzuur nogal op elkaar lijken. De meeste mensen hebben eerder te weinig maagzuur. Als er dan ook nog een maagzuurremmers voorgeschreven wordt, verergeren de klachten.

Deze medicatie doet echter meer dan het remmen van het maagzuur. Door het gebruik ervan ontstaat er letterlijk een minder zuur milieu in de maag. Maar er is een reden waarom maagzuur zuur zou moeten zijn:

  • Het doodt ongewenste micro-organismen
  • Het bevordert het legen van de maag
  • Het helpt bij het vrijmaken van voedingsstoffen uit voeding
  • Denatureren van eiwitten uit voeding
  • Het activeert pepsinogeen tot pepsine, wat helpt bij vertering en afbraak van eiwitten

Er zijn dus ook wel een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van maagzuurremmers:

  • Uit studies is gebleken dat langdurig gebruik kan leiden tot tekorten aan magnesium, kalium, zink, calcium, ijzer en vitamine B12
  • Er kunnen verteringsstoornissen ontstaan
  • Ontstaan van SIBO, een bacteriële overgroei in de dunne darm, waardoor er ook weer een nutriëntentekort kan ontstaan.

Het zal duidelijk zijn dat mensen die deze medicatie al lang slikken uiteindelijk kampen met spijsverteringsproblemen en allerlei klachten ontwikkelen als gevolg van nutriëntentekorten.

 

maagzuurremmers cirkel

Ook de zogenaamde zelfzorg middelen bij maagklachten die je zonder recept kunt verkrijgen, doen op de lange duur vaak meer kwaad dan goed.

In de Orthomoleculaire Praktijk kunnen we goed helpen met dit soort klachten. Vaak is het mogelijk met voeding en suppletie de spijsvertering te optimaliseren, waardoor de maagzuurremmer in overleg met de voorschrijvende arts afgebouwd kan worden of de zelfzorg middelen achterwege kunnen blijven en de spijsvertering geoptimialiseerd wordt, zonder dat medicatie nodig is.

Heb je maagklachten of andere spijsverteringsklachten, laat je dan niet direct een maagzuurremmer voorschrijven maar probeer eerst eens op natuurlijke wijze de klachten te verhelpen.

 

Bron: MetaGenics Acadamy

Yvonne Kuijpers

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Meld je aan voor maandelijkse inspiratiemail en ontvang de allerbeste tips voor jouw gezondheid.

Je bent succesvol aangemeld