Afvallen: daarom lukt het nu wel – verlaagde verbranding

POSTED BY yvonne | apr, 11, 2018 |
afvallen

In mijn vorige blog over afvallen sprak ik over een aantal onderliggende oorzaken van het niet kunnen afvallen. Daarvan wil ik er nu één uitleggen: verminderd verzadigingsgevoel.

Een verzadigd, vol gevoel tijdens en na het eten van een maaltijd komt langs verschillende wegen tot stand. Bijvoorbeeld door de uitzetting van de maagwand. In het verzadigingsproces spelen verschillende hormonen een belangrijke rol. In de maag neemt het hormoon ghreline, ook wel “hongerhormoon” genoemd, vlak voor de maaltijd toe, het geeft je een hongergevoel en zet je aan tot eten. Na de maaltijd neemt ghreline weer sterk af, waardoor je minder honger hebt. Mits je verzadigingssysteem goed werkt.

Wanneer voeding in de dunne darm aankomt wordt het hormoon cholecystokinine afgescheiden waardoor je hongergevoel vermindert. Ook komen er na de maaltijd in het spijsverteringskanaal een aantal stoffen vrij waardoor je minder trek krijgt. Dit hele proces duurt vanaf het begin van de maaltijd ongeveer dertig minuten.

Maar het is ook mogelijk dat het verzadigingssysteem dat er voor moet zorgen dat je weet wanneer je tijdens een maaltijd genoeg hebt gegeten niet goed werkt. Misschien werkt het bij jou te langzaam of misschien worden er vanuit jouw spijsverteringssysteem te weinig verzadigingssignalen naar je hersenen gestuurd middels bijvoorbeeld het hormoon leptine.

Bij sommige mensen met overgewicht blijft het ghrelineniveau te hoog waardoor het hongergevoel blijft. Dit kan zijn veroorzaakt doordat je door een streng dieet en/of door extra beweging in korte tijd veel lichaamsgewicht bent kwijtgeraakt. Je lichaam reageert namelijk op dit gewichtsverlies door meer ghreline te produceren. Hierdoor heb je meer honger dan mensen met een normaal ghrelineniveau. Een goede reden om geen crash dieet te volgen om snel en veel af te vallen.

Je kan het verzadigingsgevoel na een maaltijd laten toenemen door kleine veranderingen in je eetgedrag aan te brengen. Maar ook door ervoor te zorgen dat je voeding langzamer in je lichaam wordt opgenomen. Hierdoor krijg je minder snel honger en eet je vanzelf minder, waardoor je gewicht verliest.

Onderzoek eerst samen met je orthomoleculair therapeut hoe je je verzadigingsgevoel weer in balans kunt krijgen en of er misschien nog meer struikelblokken zijn die het afvallen in de weg staan. En dan: afvallen.

De volgende keer kijken we naar een andere reden waarom afvallen vaak niet lukt: trage schildklier.

 

Bron: SLIM orthomoleculair gewichtsmanagement

TAGS : afvallen ghreline leptine oegstgeest voorhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.